Homemade appelmoes: simpel & smaakvol!

Homemade appelmoes: simpel & smaakvol!

Totale tijd: 20 minuten Ervaring: Beginner
Appelmoes maken is echt een eitje, en het beste van alles? Je hebt maar twee ingrediënten nodig: appels en kaneel! Mijn versie is ongezoet, maar heeft een subtiele hint van kaneel die de natuurlijke smaak van de appels perfect naar voren brengt. Of je het nu bij een maaltijd serveert, door de yoghurt mengt, of gewoon zo eet, deze appelmoes is altijd een hit!

Het oorspronkelijke recept, dat in april 2021 werd gepubliceerd, is volledig herschreven.

Welke appels zijn geschikt?

Eigenlijk kun je van bijna elke appel appelmoes maken, maar sommige soorten lenen zich er net wat beter voor. Het draait allemaal om de juiste balans tussen zoet en zuur.

Niet ideaal: Golden en Red Delicious

Deze appels zijn wel lekker zoet, maar vaak wat melig van structuur. Ze zijn meer geschikt om uit de hand te eten en zullen je appelmoes niet echt de wow-factor geven.

Perfect voor appelmoes: Jonagold, Elstar, Goudreinet en Kanzi

Zoetzure appels zoals Jonagold, Elstar en Goudreinet zijn ideaal. Ze geven je moes een mooie balans van frisheid en zoetigheid zonder melige structuur. Ik gebruik zelf meestal Elstar-appels, maar ook de modernere Kanzi doet het uitstekend.

Kortom: kies appels die zoetzuur zijn en vermijd melige soorten voor het beste resultaat.

Hoe maak je appelmoes?

Mijn appelmoes is ongezoet, puur en heeft een heerlijk vleugje kaneel, wat natuurlijk geheel optioneel is. Je kunt het op zoveel manieren eten! Serveer het bij frietjes voor een klassieke combinatie, meng het door je yoghurt of gebruik het als laagje op een chiapudding.

Zin in iets nieuws? Appelmoes met een twist!

Ben je toe aan wat variatie? Geef je appelmoes dan een smaakvolle boost! Voeg een van de volgende ingrediënten toe tijdens het kookproces voor een verrassende twist:

  • Een scheutje calvados, appellikeur of amandellikeur
  • Een beetje geraspte gember voor een pittige kick
  • Kook een steranijs of wat kardemompeulen mee voor een kruidige twist

Bewaren en houdbaarheid

Je kunt je ongezoete appelmoes ongeveer een week bewaren in de koelkast. Heb je toch suiker toegevoegd? Dan is de houdbaarheid iets korter. Invriezen kan natuurlijk ook! Je appelmoes blijft dan tot een jaar goed, maar hou er rekening mee dat het na het ontdooien iets dunner zal zijn.

yoghurt met granola en appelmoes

Serveersuggesties

Appelmoes is super veelzijdig en past bij veel verschillende gerechten. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

  • Warme appelmoes op ijskoude yoghurt als ontbijt, heerlijk met een schepje granola
  • Appelmoes met een bolletje ijs, amandellikeur en wat geschaafde amandelen als een elegant dessert
  • Gebruik het als fruitig laagje onder of bovenop een chiapudding voor een frisse twist

Zelfgemaakte appelmoes is niet alleen lekker en gezond, maar ook ontzettend makkelijk te maken. Probeer het uit en laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit eenvoudige gerecht!

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 15 minuten Totale tijd 20 minuten Ervaring: Beginner Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Geen zorgen als er wat schil achterblijft; dat geeft alleen maar wat extra structuur.
  2. Snijd de appels in stukjes en doe ze in een pan zonder water, want het sap uit de appels zelf is voldoende. Wil je liever compote? Laat de stukjes wat groter en voeg een klein scheutje water toe.
  3. Voeg kaneel toe, als je daarvan houdt. Zet de deksel op de pan en laat de appels in ongeveer 15 minuten zacht koken tot moes.
  4. Pureer de appels naar de gewenste consistentie met een pureestamper.
Tags
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *