Rode bieten hummus: een kleurrijke twist op een klassieker

Geef je hummus een kleurrijke twist met deze rode bieten hummus! Boordevol smaak en gezondheid, ideaal als spread of dip voor brood, groenten of toastjes. Een heerlijke en voedzame variatie voor elke maaltijd.
rode bieten hummus pinit

Wie kent hummus nog niet? Van oorsprong een heerlijke puree op basis van kikkererwten en tahin, maar inmiddels zijn er talloze varianten te vinden, zoals deze rode bieten hummus. Spreads zijn een heerlijke, verrassende afwisseling op de standaard belegsoorten zoals kaas, vleeswaren, of pindakaas.

Hummus wordt wereldwijd anders uitgesproken en geschreven. Maar wat je ook doet, spreek het niet uit als ‘huu-mus’, want dan heb je het over een soort humus dat deel uitmaakt van bodemorganische stof – en dat lijkt me toch minder smakelijk op je brood!

📖. Leestip: Rode biet: van zaadje tot oogst

Is die kleur trouwens niet prachtig?

Pas wel op: rode bieten kunnen hardnekkige vlekken maken en zelfs je urine rood kleuren! Maar dat is het enige minpuntje, want er zijn talloze voordelen.

Rode bieten zijn een bron van vitamine C, foliumzuur en essentiële mineralen zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Bovendien bieden ze tal van gezondheidsvoordelen:

  • Ontstekingsremmend
  • Ondersteunen bij ontgifting
  • Bevorderen de spijsvertering
  • Verlagen de bloeddruk
  • Verbeteren de doorbloeding van de hersenen
  • Verlagen het risico op hart- en vaatziekten
  • Versterken het immuunsysteem

In regio’s waar veel rode bieten worden gegeten, blijken mensen gemiddeld ouder te worden. Deze rode bieten hummus is dus niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je gezondheid!

Dippen of smeren?

Deze hummus is perfect voor beide! Dip soepstengels, pita puntjes of groenten in deze heerlijke spread. Als je liever smeert, probeer dan eens een pistolet met rode bieten hummus, geroosterde groenten en alfalfa. Een plakje augurk is ook een verrassend lekkere toevoeging. Genieten gegarandeerd!

❗️ Tip: In een afgesloten pot blijft de hummus ongeveer een week goed in de koelkast. Giet eventueel een laagje olijfolie op de hummus voor extra versheid.

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 5 minuten Bereiding 45 minuten Totale tijd 50 minuten
Temperatuur: 180  °C Porties: 10 Geschatte kosten: €  4 Calorieën: 44 kcal pp
Beste seizoen: Zomer, Herfst

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Ovenmethode: Verwarm de oven voor op 180℃. Wikkel de bieten in aluminiumfolie en rooster ze ongeveer 45 minuten.

  2. Fornuismethode: Kook de bieten in ongeveer 45 minuten gaar.

  3. Spoel de kikkererwten goed af. Snijd de bieten in stukken en pel de knoflook.
  4. Doe de kikkererwten, bieten, knoflook, tahin en rozemarijn in een blender of keukenmachine.
  5. Mix alles tot een gladde hummus. Schraap tussendoor de randen schoon om alles goed te mengen.
  6. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.
Voedingswaarden

Porties 10


Hoeveelheid per portie
Calorieën 44kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 1.2g2%
Verzadigd vet 0.2g1%
Natrium 19mg1%
Kalium 84mg3%
Totaal koolhydraten 5.1g2%
Voedingsvezel 2.3g10%
Suikers 1.1g
Proteïne 2g4%

Calcium 17 mg
IJzer 0.4 mg
Foliumzuur 13 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Kan ik voorgekookte bieten gebruiken in plaats van verse?

Ja, dat kan zeker! Voorgekookte bieten zijn een handige optie en besparen je flink tijd. Zorg er wel voor dat je ze goed laat uitlekken en eventueel afspoelt voordat je ze in de blender doet.

Hoe lang kan ik de hummus bewaren?

In een afgesloten pot of bakje blijft de hummus ongeveer een week goed in de koelkast. Voor extra houdbaarheid kun je een dun laagje olijfolie op de hummus gieten voordat je de pot sluit.

Help ik heb geknoeid! Hoe kan ik bietenvlekken uit mijn kleding krijgen?

Spoel de vlek zo snel mogelijk af met koud water en gebruik vervolgens een vlekverwijderaar of een beetje citroensap. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine volgens het waslabel. Hoe sneller je handelt, hoe beter de kans dat de vlek verdwijnt.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *