Sweet & Spicy: voedzame bowl met zelfgemaakte sweet chili saus

Deze kleurrijke nourishing bowl biedt een perfecte balans van smaken en texturen, met sappige ananas, knapperige groenten en plantaardige kipstukjes. Ideaal voor een snelle, voedzame maaltijd die zowel verzadigend als verfrissend is. Laat je verrassen door de heerlijke combinatie van zoet, pittig en hartig!
Pokebowl sweet & spicy chili pinit Bekijk galerij 2 foto's

Misschien denk je bij dit gerecht aan een Buddha Bowl, maar die staat meestal bekend om een mix van rauwe en gekookte groenten, granen en een eiwitbron, vaak met een dikke, romige dressing. Hoewel deze bowl zeker enkele van deze elementen heeft, mist het de typische variatie in texturen die je bij een klassieke Buddha Bowl ziet.

Of misschien komt een Poke Bowl in je op, vooral door de rijst en tropische smaken zoals ananas. Toch draait een Poke Bowl meestal om rauwe vis, zoals tonijn of zalm, gecombineerd met rijst en typisch Hawaïaanse toppings. Dat past niet helemaal bij dit gerecht, en zeker niet bij een veganistische leefstijl.

Deze bowl belichaamt precies wat je van zo’n maaltijd mag verwachten: voedzaam, uitgebalanceerd en in een kom geserveerd. De combinatie van rijst, knapperige groenten, plantaardige kip en een heerlijke zelfgemaakte saus voedt niet alleen je lichaam, maar verwent ook je smaakpapillen. Een gezonde, verzadigende maaltijd die perfect aansluit bij wat je zoekt!

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 15 minuten Totale tijd 25 minuten
Porties: 2 Calorieën: 510 kcal
Beste seizoen: -

Ingrediënten

Sweet chili saus

Zo maak je het

  1. Rijst koken: Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Terwijl de rijst kookt, kun je de rest van de ingrediënten voorbereiden.

  2. Sweet chili saus bereiden: Zet een pan op middelhoog vuur en voeg de rijstazijn, suiker, sambal en chilivlokken toe. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed samenkomen. Meng in een apart schaaltje het water met de maizena tot een glad papje en roer dit door de saus. Laat het geheel nog eens 3 minuten op laag vuur koken, tot de saus mooi is ingedikt. Zet de saus opzij tot je klaar bent om te serveren.

  3. Kipstukjes bakken: Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kipstukjes toe, breng op smaak met het zout en wat versgemalen peper. Bak de stukjes in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig, of totdat ze volledig gaar zijn.

  4. Spinazie toevoegen aan de rijst: Zodra de rijst klaar is, roer je de grof gehakte spinazie erdoor. De warmte van de rijst zal de spinazie licht laten slinken. Een gezonde en kleurrijke toevoeging aan je bowl.

  5. Samenstellen: Verdeel de rijst over twee kommen. Leg vervolgens de dun gesneden rodekool, geraspte wortel, rode paprika, stukjes ananas en de gebakken kipstukjes bovenop de rijst. Lepel tot slot de zelfgemaakte sweet chili saus over het geheel voor een zoete en pittige kick.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 510kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 11.9g19%
Verzadigd vet 1.3g7%
Natrium 584mg25%
Kalium 1079mg31%
Totaal koolhydraten 77.9g26%
Voedingsvezel 9.2g37%
Suikers 36.1g
Proteïne 18.2g37%

Vitamine C 136 mg
Calcium 136 mg
IJzer 5.6 mg
Vitamine B12 0.57 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Kan ik deze bowl van tevoren maken?

Ja, je kunt de meeste onderdelen van dit gerecht van tevoren bereiden. Bewaar de rijst, kipstukjes en groenten apart in de koelkast en voeg de saus pas toe vlak voor het serveren. Warm de rijst en kipstukjes even op in de magnetron voordat je de bowl samenstelt.

Hoe lang kan ik de sweet chili saus bewaren?

De zelfgemaakte sweet chili saus kun je in een afgesloten potje in de koelkast ongeveer een week bewaren. Zorg ervoor dat de saus volledig is afgekoeld voordat je hem opbergt.

Kan ik de plantaardige kipstukjes vervangen door iets anders?

Ja, je kunt de plantaardige kipstukjes vervangen door tofu, tempeh of zelfs kikkererwten voor een andere plantaardige eiwitbron.

Kan ik gewone azijn gebruiken in plaats van rijstazijn?

Het is mogelijk om gewone azijn te gebruiken, maar rijstazijn heeft een mildere, subtielere smaak die beter past bij Aziatische gerechten zoals deze. Als je geen rijstazijn hebt, kun je witte wijnazijn of appelazijn gebruiken als vervanging, maar gebruik iets minder om de smaak niet te overheersen.

Welke rijst is het beste voor dit recept?

Dit recept werkt goed met verschillende soorten rijst zoals jasmijnrijst, basmatirijst, of zelfs zilvervliesrijst voor een meer vezelrijke optie. Gebruik de rijst die je het lekkerst vindt!

Is dit gerecht geschikt voor kinderen? 🌶️

Dit gerecht kan zeker geschikt zijn voor kinderen, maar je kunt de hoeveelheid sambal en chilivlokken in de saus verminderen als ze niet van pittig eten houden. Je kunt ook wat extra ananas toevoegen voor een zoetere smaak die kinderen vaak waarderen.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *