We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een paar sneetjes brood die vergeten zijn en inmiddels niet meer lekker vers zijn. In plaats van deze sneetjes weg te gooien, kunnen we er iets verrassend lekkers van maken! Vandaag wil ik jullie inspireren om oud brood een nieuw leven te geven met vier heerlijke gerechten. Hiermee verminderen we voedselverspilling en toveren we smakelijke creaties op tafel. Doe je mee?

1. Panzanella: Italiaanse broodsalade

Panzanella

Panzanella is een kleurrijke salade uit Toscane, Italië. Deze klassieke Italiaanse broodsalade is een perfecte manier om van oud brood iets nieuws en lekkers te maken. Panzanella zit boordevol sappige tomaten, knapperige komkommer, aromatische basilicum en natuurlijk krokante broodblokjes. Het geheel wordt afgemaakt met een simpele dressing van olijfolie en rode wijnazijn, wat zorgt voor een heerlijke zomerse smaakexplosie. Laat de salade even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken, en je hebt een verfrissende maaltijd die perfect is voor warme dagen. Voeg er ook eens gegrilde aubergine aan toe!

2. Fattoush: Verfrissende Midden-Oosterse salade

Fattoush: een bord met Libanese broodsalade

Fattoush is een frisse salade uit het Midden-Oosten, waarin platbrood of pitabrood een belangrijke rol speelt. Het oude brood wordt gebakken tot het heerlijk krokant is en gemengd met knapperige groenten zoals romaine sla, tomaten, komkommers en radijsjes. De verse kruiden zoals munt en peterselie geven de salade een extra smaakdimensie. De dressing van olijfolie, citroensap en sumak (een citrusachtige specerij) maakt het geheel compleet. Fattoush is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook een lust voor het oog met zijn prachtige kleuren.

3. Pangrattato: Italiaans broodkruim

Pangrattato, ook wel bekend als ‘armeluis Parmezaan’, is een geweldige manier om oud brood om te toveren tot een smaakvolle topping. Het brood wordt fijn verkruimeld en gebakken met olijfolie, knoflook, citroenrasp en verse kruiden zoals tijm of rozemarijn. Het resultaat is een krokant en smaakvol kruim dat perfect is als topping voor pasta’s, salades en soepen. Pangrattato voegt niet alleen textuur toe aan je gerechten, maar ook een heerlijke smaak.

4. Broodpudding: Zoet en comforting dessert

Broodpudding

Broodpudding is een klassieker als het gaat om restjes brood opmaken. Dit dessert is perfect voor wie houdt van een zoete afsluiter. De basis van een klassieke broodpudding is eenvoudig: oud brood, melk, eieren en suiker. Uiteraard tref je hier de vegan versie aan! Je kunt naar hartelust variëren met toevoegingen zoals rozijnen, kaneel of zelfs chocolade. De broodpudding wordt gebakken tot hij heerlijk goudbruin en stevig is, en kan warm geserveerd worden met een bolletje ijs of een toef slagroom. Het is het ultieme comfort food en ideaal voor een gezellige avond thuis.

Met deze vier gerechten kun je oud brood omtoveren tot iets speciaals. Heb jij nog andere tips of recepten om restjes brood te gebruiken? Laat het me weten in de reacties!

Bovenste foto van Sabine Schulte via Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *