Broodpudding: van restjesbrood tot heerlijke traktatie

Broodpudding. Het woord alleen al bezorgde me ooit de rillingen. Brood hoort vers te zijn, geroosterd, of zelfs als croutons als het oud is. Maar pudding? Echt niet! Totdat ik een foto zag van broodpudding en me realiseerde dat het helemaal niet op pudding leek. We gooien thuis nauwelijks voedsel weg, dus besloot ik het een kans te geven met wat oud brood dat ik nog had liggen. Wat bleek? Broodpudding is verrassend veelzijdig en ontzettend lekker!
Broodpudding pinit

Van budgetgerecht tot feestelijke verwennerij

Dit gerecht ontstond ooit om oud brood om te toveren tot iets eetbaars. Je kunt elke soort brood gebruiken, zelfs door elkaar. Voor dit recept gebruikte ik wat sneetjes wit brood, bolletjes en een pistoletje die niet zo smakelijk meer waren. Perfect voor broodpudding! Met oud brood, melk, bananen (of ei-vervangers) en suiker maak je een budgetvriendelijke traktatie. Voeg je appel en in likeur gewelde rozijnen toe, dan wordt het ineens een feestelijk gerecht.

Broodpudding variaties

Broodpudding is warm heerlijk met een bolletje ijs en een toef slagroom als dessert. Koud, met wat poedersuiker, is het een verrukkelijk ontbijt. Het past overal bij, zelfs als plakje cake bij de koffie! Je kunt appel en rozijnen vervangen door ander fruit en de Liquor43 door rum. Voeg geraspte kokos toe, gebruik minder suiker en voeg stroop toe, of maak zelf vanille-extract en voeg daar twee theelepels van toe. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Geniet van je heerlijke zelfgemaakte broodpudding!

Broodpudding pinit
1 Recept opslaan
Yummy

Broodpudding: van restjesbrood tot heerlijke traktatie

Voorbereiding 15 minuten Bereiding 45 minuten Totale tijd 1 uur
Temperatuur: 180  °C
Beste seizoen: Jaarrond

Ingrediënten

Zo maak je het

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180℃.
  2. Laat de rozijnen weken in de Liquor43.
  3. Snijd de appel in dunne schijfjes.
  4. Hak de walnoten grof.
  5. Scheur het brood in stukken.

Bereiding ‘deeg’:

  1. Prak de bananen en meng dit met de melk, suiker, kardemom en kaneel.
  2. Voeg de appel, walnoten en stukken brood toe en kneed alles met je handen tot een samenhangend geheel.
  3. Schep er voorzichtig de gewelde rozijnen door.

Broodpudding bakken:

  1. Giet het ‘deeg’ in een ingevette brood- of cakevorm.
  2. Leg her en der een klontje boter bovenop.
  3. Bak de broodpudding 45-50 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie als het te hard gaat.

Vragen & Antwoorden

Alles uitvouwen:
Hoe lang moeten de rozijnen weken in de likeur?

Laat de rozijnen minimaal 15-20 minuten weken in de likeur. Hoe langer je ze laat weken, hoe meer smaak ze opnemen.

Wat kan ik gebruiken als ik geen kardemom heb?

Als je geen kardemom hebt, kun je het weglaten of vervangen door een extra snufje kaneel of nootmuskaat.

Moet het brood echt oud zijn?

Oud brood werkt het beste omdat het meer vocht opneemt en niet papperig wordt. Als je vers brood gebruikt, kun je het kort roosteren in de oven om het wat droger te maken.

Hoe bewaar ik de overgebleven broodpudding?

Bewaar de overgebleven broodpudding in een luchtdichte container in de koelkast. Het blijft ongeveer 3-4 dagen goed. Je kunt het ook invriezen voor maximaal 2 maanden.

Kan ik de broodpudding opnieuw opwarmen?

Ja, je kunt de broodpudding opnieuw opwarmen in de oven op 150℃ gedurende ongeveer 15-20 minuten, of in de magnetron voor een paar minuten. Je kunt ook een plak afsnijden en het roosteren in een broodrooster.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *