Libanese gegrilde aubergine met za’atar en een hummus-sumak dressing

De Midden-Oosterse keuken is echt een van mijn favorieten. Met kruiden zoals za’atar en sumak tover je elk gerecht om tot iets bijzonders. Strooi wat za’atar over gegrilde aubergine en je hebt meteen die unieke Midden-Oosterse flair te pakken. En de hummusdressing met een vleugje sumak? Die zorgt voor een heerlijke, verrassende twist. Ontdek zelf hoe lekker de Midden-Oosterse keuken is en duik meteen de keuken in!
Gegrilde aubergine met za’atar, hummusdressing met sumak, pistache en granaatappelpitjes pinit Bekijk galerij 2 foto's

Wat zijn za’atar en sumak voor kruiden?

Za’atar is een mix van gedroogde kruiden en specerijen, en hoewel de exacte samenstelling kan variëren, bevat het meestal tijm, sesamzaadjes, sumak en zout. Soms vind je er ook oregano, marjolein of andere aromatische kruiden in. Het resultaat is een unieke, hartige smaak met een vleugje citroenachtige frisheid van de sumak en een subtiele nootachtige ondertoon van de sesamzaadjes.

Sumak is een donkerrood poeder dat wordt gemaakt van de gedroogde bessen van de Rhus-corraria plant, ook wel bekend als de sumakstruik. Deze bessen worden geoogst, gedroogd en vervolgens gemalen tot een fijn poeder. Het resultaat is een kruid met een intens frisse en licht zure smaak, vergelijkbaar met citroen maar dan subtieler en aardser.

Waar komen de kruiden vandaan?

Beiden hebben hun oorsprong in het Midden-Oosten. Za’atar zijn wortels heeft in de Levant, een historische regio in het oostelijke Middellandse Zeegebied, waaronder landen als Libanon, Syrië, Jordanië en Israël vallen. Sumak komt voornamelijk voor in landen als Turkije, Iran en Libanon. Beiden zijn een essentieel ingredient in vele traditionele gerechten.

Meer inspiratie

Beiden zijn uniek en worden gewaardeerd om hun veelzijdigheid. Kijk maar naar de manieren waarop ze gebruikt kunnen worden:

  • Salades: Voeg een snufje za’atar toe aan je saladedressing of strooi wat sumak door de salade. Beide worden gebruikt in de klassieke Libanese broodsalade: fattoush.
  • Brood: Meng za’atar met olijfolie en smeer het op platbrood of pitabrood voor het bakken. Dit staat bekend als “mana’eesh” en is een populaire snack in het Midden-Oosten.
  • Groenten: Strooi za’atar over gegrilde of geroosterde groenten voor een extra smaakdimensie, of sumak voor een frisse, citroenachtige smaak.
  • Marinades: Meng sumak met olijfolie, knoflook en andere kruiden voor een heerlijke marinade.
  • Sauzen en dressings: Gebruik sumak in yoghurtsauzen, tahinidressings of zelfs in hummus voor een extra laagje smaak. Maar ook za’atar leent zich hier goed voor.
  • Dips: Strooi een beetje sumak of za’atar over hummus, baba ganoush of labneh voor een kleurrijke en smaakvolle topping.

Waar koop je za’atar en sumak?

Sumak kun je vinden in Turkse, Marokkaanse en andere speciaalzaken die Midden-Oosterse producten verkopen. Het is ook steeds vaker verkrijgbaar in grotere supermarkten in het internationale schap, en natuurlijk kun je het online bestellen als je het niet lokaal kunt vinden.

Libanese gegrilde aubergine met za’atar en een hummus-sumak dressing

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 45 minuten Totale tijd 50 minuten
Temperatuur: 170  °C Porties: 2 Calorieën: 497 kcal

Ingrediënten

Zo maak je het gerecht

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.

Bereiding aubergine:

  1. Halveer de aubergines in de lengte en leg de vier helften in een ovenschaal.

  2. Kerf met een scherp mes ruiten in het vruchtvlees van de auberginehelften. Zo kan de smaak er goed intrekken.
  3. Besprenkel het snijdvlak van de aubergines royaal met olijfolie en verdeel de za’atar gelijkmatig over de helften.

  4. Zet de ovenschaal ongeveer drie kwartier in de voorverwarmde oven. Controleer halverwege of de aubergine niet te donker wordt. Dek eventueel af met aluminiumfolie als dit nodig is.

Maak de dressing:

  1. Terwijl de aubergine in de oven staat, maak je de dressing. Meng de hummus, sumak en citroensap goed door elkaar.
  2. Haal de aubergine uit de oven zodra deze mooi geroosterd en zacht is.

Serveren:

  1. Strooi vlak voor het serveren de granaatappelpitjes en grof gehakte pistachenoten over de auberginehelften voor een prachtige en smaakvolle topping. Geef de dressing er apart bij.
  2. Serveer de gegrilde aubergine met rijst of Libanees platbrood voor een complete maaltijd.

Mijn favoriete keukentools

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 497kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 24.6g38%
Verzadigd vet 3.5g18%
Natrium 811mg34%
Kalium 1393mg40%
Totaal koolhydraten 47.5g16%
Voedingsvezel 13.3g54%
Suikers 18.7g
Proteïne 13.1g27%

Vitamine C 54 mg
Calcium 165 mg
IJzer 5.4 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vragen & Antwoorden

Alles uitvouwen:
Moet ik de aubergine eerst schillen voor dit gerecht?

Nee, je hoeft de aubergine niet te schillen. De schil houdt de auberginehelften mooi bij elkaar tijdens het roosteren en is ook eetbaar.

Mijn aubergine is erg donker geworden. Wat doe ik verkeerd?

Het kan gebeuren dat de aubergine donker wordt tijdens het roosteren. Controleer halverwege de oventijd en dek de aubergine af met aluminiumfolie als je merkt dat hij te snel donker wordt. Elke oven is anders, dus het kan een beetje experimenteren zijn.

Wat kan ik serveren bij dit gerecht als ik geen rijst of platbrood heb?

Geen zorgen! Je kunt de gegrilde aubergine ook serveren met quinoa, couscous, of zelfs een frisse groene salade. Het belangrijkste is dat je geniet van de heerlijke smaken.

Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden?

Ja, je kunt de aubergine van tevoren roosteren en de dressing maken. Bewaar ze in de koelkast en warm de aubergine vlak voor het serveren weer op in de oven. Voeg de granaatappelpitjes en pistachenoten pas op het laatste moment toe voor de beste textuur en smaak.

Tags
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *