Krokante aardappelkroketjes: smullen maar!

Duik in de wereld van knapperige, goudbruine aardappelkroketjes! Met een perfect gekruide aardappelpuree aan de binnenkant en een onweerstaanbaar krokant korstje aan de buitenkant, zijn deze kroketjes een feest voor je smaakpapillen. Ze zijn makkelijk te maken en gegarandeerd een hit bij elke maaltijd. Tijd om de keuken in te duiken en te genieten van deze zelfgemaakte aardappelkroketjes!
Bord met salade, aardappelkroketjes en vegan balletjes pinit Bekijk galerij 2 foto's

Oh, dit brengt me terug naar die heerlijke vakanties met opa en oma! We gingen naar Duitsland, België en zelfs een keer naar Italië! Tijdens één van die vakanties gingen we uit eten. Ik was nog maar net oud genoeg om zelf te kunnen lezen, en daar zat ik dan, vol verwachting in een gezellig restaurantje.

Ze hadden zelfs een Nederlandse menukaart voor ons. Tot mijn vreugde zag ik ‘kroketjes’ staan. Nou, die kende ik wel! Geen gedoe met al dat onbekende eten voor mij, dacht ik waarschijnlijk. Dus ik bestelde vol enthousiasme een portie kroketjes.

Maar oh, wat was mijn teleurstelling groot toen de kroketjes werden geserveerd. In plaats van de vertrouwde ragoutkroketten kreeg ik aardappelkroketten voorgeschoteld! Geen zachte ragoutvulling, maar aardappelpuree met een knapperig korstje. Het was echt even slikken, maar opa en oma moesten lachen en ik moest toegeven: ook al was het niet wat ik verwachtte, die aardappelkroketjes waren eigenlijk best lekker!

Waar komen aardappelkroketjes vandaan?

Aardappelkroketjes hebben hun oorsprong in de klassieke Franse keuken, waar ze bekend staan als “croquettes de pommes de terre”. In de 18e eeuw werden deze knapperige hapjes voor het eerst gemaakt door Franse chef-koks die hun culinaire vaardigheden wilden tonen door simpele ingrediënten om te toveren tot iets bijzonders.

De Fransen wisten wel hoe ze van een eenvoudige aardappel iets feestelijks konden maken! Deze heerlijke snacks vonden al snel hun weg naar andere Europese landen. Vooral in België en Nederland werden aardappelkroketjes al snel een geliefd bijgerecht tijdens feestdagen en speciale gelegenheden.

Het mooie aan aardappelkroketjes is dat ze zo veelzijdig zijn. Of je ze nu serveert bij een chique diner, een gezellige familiemaaltijd of gewoon als een lekkere snack, ze vallen altijd in de smaak. Vandaag de dag zijn ze geliefd over de hele wereld, en met een paar simpele ingrediënten en een beetje liefde kun je thuis je eigen versie maken.

💡 Tip: Onder het recept vind je veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden. Heb je nog andere vragen? Laat het me weten! Eet smakelijk!

Krokante aardappelkroketjes: smullen maar!

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 15 minuten Bereiding 30 minuten Totale tijd 45 minuten
Temperatuur: 180  °C Porties: 2 Geschatte kosten: € 2.5 Calorieën: 458 kcal pp
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Zo maak je ze

  1. Aardappelen koken: Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten. Giet de aardappelen af en laat ze goed uitstomen.

  2. Aardappelpuree maken: Stamp de aardappelen tot een gladde puree. Voeg de fijngehakte peterselie, Spaanse gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar.

  3. Kroketjes vormen: Laat de aardappelpuree afkoelen zodat deze makkelijker te hanteren is. Neem een kleine hoeveelheid puree en vorm er met je handen een kroketje van. Herhaal dit totdat alle puree op is.

  4. Paneerstation opzetten: Zet drie kommen klaar met daarin bloem, plantaardige en paneermeel.

  5. Paneerproces: Haal elk kroketje eerst door de bloem, zorg ervoor dat het volledig bedekt is. Dompel het daarna in de plantaardige melk. Rol het kroketje ten slotte door het paneermeel tot het goed bedekt is.

  6. Frituren: Verhit plantaardige olie in een grote pan tot ongeveer 180°C (of gebruik een frituurpan). Frituur de kroketjes in kleine porties tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 3-4 minuten. Laat de gefrituurde kroketjes uitlekken op keukenpapier.

  7. Serveer de warme, knapperige aardappelkroketjes met je favoriete dipsaus of gewoon zo!

    Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 458kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 3.2g5%
Verzadigd vet 0.8g4%
Natrium 313mg14%
Kalium 1090mg32%
Totaal koolhydraten 90.1g31%
Voedingsvezel 7.1g29%
Suikers 3.5g
Proteïne 13.8g28%

Vitamine C 25 mg
Calcium 51 mg
IJzer 2.4 mg
Foliumzuur 62 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vragen & Antwoorden

Alles uitvouwen:
Kan ik andere kruiden gebruiken in plaats van Spaanse gerookte paprikapoeder?

Ja, je kunt zeker andere kruiden gebruiken als je dat wilt. Gerookte paprikapoeder geeft een heerlijke rokerige smaak, maar je kunt ook experimenteren met kurkuma, kerriepoeder, of Italiaanse kruiden. Pas het recept aan naar jouw smaak!

Hoe kan ik de aardappelkroketjes bewaren en opwarmen?

Als je kroketjes over hebt, kun je ze in een luchtdichte container in de koelkast bewaren voor maximaal 3 dagen. Om ze op te warmen, kun je ze in de oven bakken op 180°C gedurende 10-15 minuten tot ze weer warm en knapperig zijn. Je kunt ze ook invriezen voordat je ze frituurt. Laat ze dan eerst ontdooien voordat je ze frituurt.

Kan ik de kroketjes in de oven bakken in plaats van frituren?

Ja, dat kan! Verwarm je oven voor op 200°C. Leg de kroketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze licht met plantaardige olie. Bak ze gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn, en draai ze halverwege om.

Wat is een goede plantaardige melk om te gebruiken voor dit recept?

Elke plantaardige melk zal werken, zoals amandelmelk, sojamelk, havermelk of rijstmelk. Zorg ervoor dat de melk ongezoet is om de smaak van de kroketjes niet te beïnvloeden.

Hoeveel olie moet ik gebruiken om te frituren?

Je hebt genoeg olie nodig om de kroketjes volledig onder te dompelen. In een grote pan is dit meestal ongeveer 5-7 cm diep. Zorg ervoor dat de olie heet genoeg is (ongeveer 180°C) voordat je de kroketjes erin doet, zodat ze gelijkmatig en knapperig bakken.

Kan ik dit recept ook glutenvrij maken?

Ja, je kunt glutenvrij paneermeel gebruiken als je een glutenvrije optie wilt. Er zijn glutenvrije paneermeelopties beschikbaar in de supermarkt. De bloem kun je vervangen door bijvoorbeeld kikkererwtenmeel.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *