Kurkuma pasta

Kurkuma pasta en golden milk zijn niet alleen trendy, maar ook heerlijk en veelzijdig. Of je nu op zoek bent naar een gezonde boost of gewoon een verwarmende drank om je dag mee af te sluiten, deze gouden combinatie heeft voor ieder wat wils. Probeer het zelf en ontdek waarom kurkuma zo'n geliefde specerij is in keukens over de hele wereld.
Een potje met kurkuma pasta pinit

Heb je ooit van kurkuma gehoord? Deze felgele specerij wordt al eeuwenlang in de Indiase en Zuid-Aziatische keuken gebruikt, en dat is niet zonder reden. Kurkuma is niet alleen een prachtige toevoeging aan je gerechten vanwege de kleur, maar het heeft ook een unieke smaak en, laten we eerlijk zijn, het is tegenwoordig ook behoorlijk hip. Vandaag duiken we in de wereld van kurkuma, specifiek in de vorm van kurkuma pasta, een manier om deze magische specerij in je dagelijkse routine te verwerken.

Wat is kurkuma pasta?

Kurkuma pasta is eigenlijk een geconcentreerde mix van kurkuma met wat gezonde vetten, zoals kokosolie, en vaak een snufje zwarte peper. Waarom zwarte peper? Omdat het de opname van curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, in je lichaam aanzienlijk verhoogt. Curcumine is het stofje dat kurkuma zijn gezondheidsvoordelen geeft, zoals ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten.

De pasta kan je makkelijk zelf maken door kurkumapoeder met water te mengen en vervolgens te verhitten tot een dikke pasta. Je kunt deze basis daarna verrijken met een beetje kokosolie en zwarte peper voor extra effect. Het resultaat is een veelzijdige pasta die je kunt gebruiken in allerlei gerechten.

Waar gebruik je kurkuma pasta voor?

Kurkuma pasta is super veelzijdig. Je kunt het toevoegen aan curry’s, soepen, sauzen, of zelfs door je rijst roeren voor een extra smaakdimensie. Maar het echte goud komt tevoorschijn wanneer je er golden milk mee maakt.

Golden Milk: een warme knuffel in een mok

Golden milk, of “gouden melk,” is een warme drank gemaakt van melk (of een plantaardig alternatief) en kurkuma pasta. Het is niet alleen lekker, maar ook een perfect drankje om je dag mee af te sluiten. De combinatie van warme melk en kurkuma heeft een kalmerend effect en het helpt je om tot rust te komen.

👉 Maak zelf golden milk

Het drinken van golden milk is een gemakkelijke manier om kurkuma in je dieet op te nemen. Daarnaast biedt het een moment van rust en verzorging, iets waar we allemaal wel wat meer van kunnen gebruiken.

Wat zijn de voordelen?

Hoewel ik je niet ga overladen met gezondheidsclaims, zijn er wel een paar dingen die het vermelden waard zijn. Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Mensen zweren erbij voor alles, van een beter immuunsysteem tot een gezondere spijsvertering. De combinatie van kurkuma met zwarte peper en vetten, zoals kokosolie, helpt je lichaam de curcumine beter op te nemen, waardoor je optimaal profiteert van de voordelen.

Kurkuma pasta

Voorbereiding 5 minuten Totale tijd 5 minuten

Ingrediënten

Instructies

  1. Schenk het water in een pan en voeg de kurkuma toe. Draai het vuur laag/middelhoog.

  1. Blijf voortdurend roeren en breng het aan de kook. Het moet een lobbige pasta worden.
  1. Voeg eventueel nog een pietsie water toe als het te dik is.
  1. Na ongeveer 7 minuten koken is het klaar.
  1. Schenk het in een glazen potje en laat het afkoelen. Zodra het is afgekoeld kun je het bewaren in de koelkast. Het blijft ongeveer vier weken goed.
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *