Wist je dat er een ‘Nationale Pannenkoekendag’ is? Dit initiatief van Koopmans en Tefal bestaat sinds 2007 en wordt op de derde of vierde vrijdag in maart gehouden. Op vrijdag 18 maart 2022 was het voor de vijftiende keer ‘Nationale Pannenkoekendag’. Op die dag gingen basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt.
Maar wij gaan dus pannenkoeken bakken zonder het bekende pakje van Koopmans. Want zeg nou zelf, dat kunnen wij toch ook!? Ik laat je graag zien hoe je zonder eieren toch overheerlijke pannenkoeken bakt.
Heb je een eivervanger nodig?
In heel veel recepten worden eieren gebruikt, deze kun je veelal vervangen door geprakte banaan, lijnzaad, chiazaad, aquafaba, appelmoes, kikkererwtenmeel en nog veel meer. Maar met geen van deze vervangers kon ik ouderwetse pannenkoeken maken.
Totdat ik een eivervanger in poedervorm tegenkwam bij de Albert Heijn. De prijs was wel even schrikken (bijna vijf euro!), maar stond gelijk aan 66 eieren. De ingrediënten hiervan zijn aardappelzetmeel, tapiocazetmeel, rijsmiddel, zuurteregelaar en plantaardig bindmiddel.
De pannenkoeken waren echt ouderwets lekker.
En toch begon het te knagen, want waarom zou je een product helemaal zelf willen maken om dan alsnog met een pakje een vervanger gaan maken voor iets wat misschien helemaal niet nodig is? Precies! Nergens voor nodig!
De lekkerste toppings voor je zelfgemaakte pannenkoeken
Met dit basisrecept maak je naturel pannenkoeken. En alhoewel ze naturel ook erg lekker zijn, is het natuurlijk nóg lekkerder als je één of meer van de onderstaande ingrediënten meebakt:
- appel
- rozijnen
- ananas
- gember
- kaas, geraspt of hele plakken (bijvoorbeeld de chiliplakken van AH
Lezerstip: Wil je een echt hartige pannenkoek maken? Wel dan een zakje nasikruiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en snipper een klein preitje. Voeg dit allebei toe aan het beslag en bak de ‘nasikoeken’ verder volgens recept. Sprenkel er wat ketjap over en smullen maar.
Basisrecept pannenkoeken
Ingrediënten
Instructies
-
Zeef de bloem boven een kom en schep het zout en bakpoeder erdoor. Voeg de helft van de melk toe en mix tot er geen klontjes meer zijn. Mix beetje voor beetje de rest van de melk erdoor.
Laat het beslag 30 minuten rusten.
-
Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. De pan moet goed heet zijn. Giet een beetje beslag in de pan en verdeel het beslag gelijkmatig door de pan te kantelen.
Laat de pannenkoek bakken totdat de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek met behulp van een spatel en bak ook dan de andere kant. Serveer de pannenkoeken (lauw) warm of koud.
Notitie
Van bovenstaand recept maakte ik 8 pannenkoeken. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe groot de pan is en hoeveel beslag je per pannenkoek gebruikt. Je kunt van dit recept ongeveer 8-14 pannenkoeken maken.