Garam masala: de magie van een zelfgemaakte Indiase kruidenmix

Ben je, net als ik, gek op de Indiase keuken? Dan wil je misschien wel eens proberen om zelf garam masala te maken. Grote kans dat je de meeste ingrediënten al in je keukenkastje hebt staan!
Doos met kruidenpotjes pinit Bekijk galerij 2 foto's

De wereld van kruidenmixen

Elke wereldkeuken heeft zijn eigen unieke kruidenmixen, en binnen elk huishouden wordt er weer een persoonlijke draai aan gegeven. Zo is het ook met garam masala. Er zijn een aantal basiskruiden die in bijna elke versie voorkomen, maar de verhoudingen en toevoegingen kunnen verschillen. Het leuke aan koken is immers dat smaken verschillen.

Authentieke garam masala maken

Voor de beste smaak en geur worden de specerijen vaak geroosterd in een droge gietijzeren koekenpan (skillet) en daarna vermalen. Dit kun je doen met een vijzel of een elektrische kruidenmolen. Maar geen zorgen, als je geen hele zaden in huis hebt, kun je nog steeds aan de slag.

Twee manieren om garam masala te maken

1: Gedroogde specerijen in poedervorm: perfect als je geen hele zaden in huis hebt. De meeste van deze specerijen heb je waarschijnlijk al, en anders kun je vast wel een lepeltje lenen van de buurman of buurvrouw.
2: Hele zaden: voor de avontuurlijke koks onder ons, die graag werken met hele specerijen.

Flexibiliteit in de Keuken

Voel je vrij om te mixen en matchen. Heb je geen venkelzaad maar wel venkelpoeder? Gebruik dan gewoon het poeder. Geen zin om nieuwe ingrediënten te kopen die je waarschijnlijk niet vaak gebruikt? Geen probleem, pas het recept aan naar jouw voorraad.

Welke specerijen gaan er in garam masala?

De meest voorkomende specerijen in garam masala zijn:

  • Komijn
  • Koriander
  • Groene en/of zwarte kardemompeulen
  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagel
  • Laurier
  • Peperkorrels
  • Venkel

De hoeveelheden en combinaties verschillen per huishouden, waardoor elke garam masala een uniek karakter heeft.

Zoals je ziet, bestaan de meeste ingrediënten uit specerijen die je waarschijnlijk al hebt. Natuurlijk kun je een kant-en-klare mix kopen in de supermarkt, maar is het niet veel leuker om het zelf te maken?

Helende eigenschappen en Ayurveda

Hoewel ik nog niet alles weet over Ayurveda, ben ik er wel erg in geïnteresseerd. Ayurveda is een eeuwenoude Hindoeïstische leer die zegt dat ons lichaam balans nodig heeft voor een goede gezondheid. Garam betekent ‘verwarm het lichaam’ en deze verwarmende specerijen zouden daarom goed zijn voor je lichaam.

De voordelen van garam masala

Aan garam masala worden onder andere de volgende gezondheidsvoordelen toegeschreven:

  • Versterking van je immuunsysteem
  • Bevordering van gewichtsverlies
  • Verbetering van de spijsvertering
  • Regulering van de bloedsuikerspiegel
  • Ontstekingsremmende werking

Persoonlijk ben ik vooral dol op deze mix vanwege de heerlijke geur en smaak. Er gaat niets boven de magische combinatie van specerijen die je keuken vullen met een aroma dat simpelweg onovertroffen is!

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 5 minuten Totale tijd 5 minuten

Ingrediënten

Gedroogd, poedervorm

Hele zaden

Instructies

Gedroogd, poedervorm

  1. Doe alle ingrediënten in een afsluitbaar potje en schud alles goed door elkaar.
    Vlak voor gebruik verwarm je de hoeveelheid die je nodig hebt in een droge koekenpan. Hiermee komen de smaken nog beter naar voren.

Hele zaden

  1. Rooster alle ingrediënten in een (gietijzeren) koekenpan. Blijf de mix in beweging houden zodat er niets aanbrandt.

  2. Vermaal alles met behulp van een vijzel of kruiden-/koffiemolen. 

Mijn favoriete keukentools

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *