Quiche met spinazie en kastanjechampignons

Quiche met spinazie en kastanjechampignons

Porties: 8 Totale tijd: 1 uur 10 minuten Ervaring: Gemiddeld
Serveer de quiche in punten, warm of koud, bij de brunch of lunch. Neem een paar stukken mee voor een picknick of geniet ervan bij het avondeten met een heerlijke frisse salade. Met een quiche kun je echt alle kanten uit.

Deze quiche met spinazie en kastanjechampignons heb je 1-2-3 in elkaar gedraaid. Nu maar wachten tot de oven zijn werk heeft gedaan en je eindelijk kunt smullen!

Als je denkt dat je geen quiche meer zult eten omdat je er eieren in moet gebruiken, dan kan ik je verklappen dat het ook zonder eieren kan. Heel makkelijk zelfs. Het is zelfs een proteïnerijk gerecht omdat er tofu in is verwerkt. Ooit vond ik het idee van al die tofu maar niks, inmiddels weet ik dat het ontzettend veelzijdig is.

Kala namak a.k.a. Indiaas zwart 

Zwart zout is eigenlijk helemaal niet zwart, maar heeft meer een gemalen peper kleurtje. Het heeft in ieder geval een heel erg ‘eierige’ smaak en geur door de zwavel. Het is een bijzonder goedje. Het werkt perfect in gerechten waar je een ei-smaak aan mee wilt geven. En om eerlijk te zijn is het niet echt ergens door te vervangen. Je kunt het achterwege laten, maar dan mis je echt wat.

Mede door de kala namak werd mijn scrambled tofu een geweldig succes! 

Strooi het niet ergens op om het als zout te eten, want het is erg sterk qua smaak en geur. Vele malen sterker dan ei zelf. Om eerlijk te zijn ruikt het zo sterk dat je je afvraagt of je dit wel lekker gaat vinden. Maar ik kan je verzekeren dat het een regelrechte hit is.

Ik kocht mijn kala namak in een Duitse supermarkt, in Nederland kun je het denk ik vinden in reform winkels of in een Indiase supermarkt. Via Bol.com is het ook te koop.

De bodem

Je kunt jezelf tijd besparen door een – plantaardige – kant en klare quiche bodem te kopen. Waarschijnlijk heeft iedere supermarkt het wel, maar van de Albert Heijn weet ik het zeker. Vooral nu mijn fibromyalgie weer zo opspeelt en kneden en uitrollen niet gaat, is zo’n kant en klare bodem echt wel een uitvinding. In het recept geef ik echter wel de werkwijze en ingrediënten weer voor het zelf maken van een lekkere quiche bodem.

Tip: Een echte originele Franse glazen grote quichevorm is te groot. Hierdoor is de taart te plat, waardoor je lastig punten kunt snijden. Het zakt dan in elkaar. Gebruik dus ofwel een kleinere vorm of maak meer vulling.

Glutenvrij

In Duitsland lopen ze op ons voor als het gaat om glutenvrij en vegan producten. Dus als je in de grensstreek woont kun je misschien wel een perfecte kant en klare glutenvrije quiche bodem kopen. Ik hebt dit recept echter niet geprobeerd glutenvrij te maken, en eerlijk gezegd weet ik ook niet goed of dat wel zo’n succes wordt. Je moet het deeg uitrollen en het moet wat elastisch zijn, iets wat wellicht niet goed lukt met glutenvrije meel. Ben jij bekend met het maken van een goede smakelijke glutenvrije quiche bodem? Dan ben ik zeer geïnteresseerd in jouw recept (kan mijn schoondochter ook mee-eten).

Quiche met spinazie en kastanjechampignons

Voorbereiding 30 minuten Bereiding 40 minuten Totale tijd 1 uur 10 minuten Ervaring: Gemiddeld Temperatuur: 180  °C Porties: 8 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Voor de bodem

Voor de vulling

Instructies

  1. Maak de bodem door bloem, zout en suiker goed te mixen. Voeg de kokosolie toe tot het kruimelt. Schenk het water erbij en mix verder tot het een soepel deeg is. Bestuif het aanrecht met bloem en rol de deegbal uit tot een grote cirkel die over een quichevorm past. Bedek de quichevorm voorzichtig met het deeg en prik er met een vork gaatjes in. Bewaar het deeg in de koelkast terwijl je met de vulling bezig bent.

  2. Verwarm de oven voor tot 180 graden.

  3. Bereid de vulling door tofu, maizena, edelgist, kurkuma, uienpoeder, knoflookpoeder, zout en kala namak toe te voegen aan je keukenmachine. Zet de machine aan en mix alles goed door elkaar. Voeg dan de sojamelk toe en mix verder tot je een egale gladde massa hebt. Zet weg tot gebruik.

  4. Verhit de olijfolie in een pan en voeg hier de knoflook en gesnipperde ui aan toe. Fruit tot de uien zacht zijn geworden.

  5. Schep de gehakte champignons bij het ui- en knoflookmengsel en bak tot de champignons ook zacht zijn geworden. Voeg dan de babyspinazie toe en bak tot de spinazie is geslonken.
  6. Schep nu het tofumengsel uit de keukenmachine en schep het in de pan. Meng alles met een spatel voorzichtig door elkaar.

  7. Schep de vulling in de quichevorm en egaliseer met een spatel. Bak de quiche in 40 minuten gaar en lichtbruin. Als de quiche klaar is, laat je hem tien minuten afkoelen alvorens de quiche aan te snijden en te serveren.

  8. De quiche is zowel warm als koud lekker. Serveer er eventueel een frisse salade bij.

Notitie

Als er geen babyspinazie is kun je ook gewone spinazie of diepvries spinazie gebruiken. Bij bladspinazie uit de vriezer moet het vocht er goed uitgeknepen worden.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de quiche bewaren?

Je kunt de quiche 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Dek hem wel goed af. De quiche met spinazie en kastanjechampignons is zowel warm als koud erg lekker.

Hoe moet ik de quiche opwarmen?

Je kunt de quiche opwarmen in de magnetron, hij wordt dan wel wat slap. Je kunt het ook weer terug in de oven doen. Dek het in dat geval af met aluminiumfolie om verbranden tegen te gaan.

Kan ik de quiche ook invriezen?

Je kunt de quiche ook invriezen. Haal de quiche tijdig uit de vriezer om rustig te ontdooien. Dep dan zoveel mogelijk overtollig vocht weg en verwarm hem weer in de oven. Afgedekt met een stuk aluminiumfolie.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *