Groente en fruit. We weten allemaal dat het gezond is en dat we er veel van moeten eten. Nou ja, van fruit natuurlijk weer niet té, want dan krijg je te veel suiker binnen. De richtlijnen voor wat we écht nodig hebben verschillen nogal per instantie of deskundige. Over één ding zijn ze het echter allemaal eens: groenten zijn goed voor de mens!
Duurzaam of niet?
Producten die de hele wereld over vliegen om op jouw bordje te belanden zijn wel lekker, maar geen goede duurzame keuze. Ook producten die de hele dag in een superhete kas moeten liggen kweken zijn niet duurzaam te noemen. En wat dacht je van een teveel aan bestrijdingsmiddelen of slechte arbeidsomstandigheden? Aan een hele rij keurmerken zijn in dit verband de volgende keurmerken toegevoegd On the way to PlanetProof, Eko-keurmerk en Rainforest Alliance.
Ik koop het liefst groente en fruit zonder plastic. Ik vind het overbodig en daarnaast ook vervelend dat ik weer gedwongen naar het brengparkje moet. Maar soms kan het niet anders. En soms wil ik gewoon midden in de winter niet zo duurzame sla eten. Of een winterse stamppot in de zomer. Toch denk ik wel steeds meer na over wat ik koop en wanneer ik het koop. En niet alleen voor voeding… de volgende kreet van Loesje is namelijk vast niet bedoeld voor voedsel, maar ik vind hem geweldig:
Koopkracht. De kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt!
Loesje
Het hele jaar verkrijgbaar
Het hele jaar verkrijgbaar én een deurzame keuze zijn bijvoorbeeld de volgende groente: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raap, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaten, ui, wortelen, witlof en witte kool. En voor fruit is dit het hele jaar verkrijgbaar: abrikoos, ananas, appel, banaan, citroen, druif, granaatappel, grapefruit, kiwi, mandarijnen, meloen, nectarine, peer, pruim en sinaasappel.
Hoe weet je of het een seizoensproduct is?
Bij het samenstellen van dit seizoensoverzicht heb ik mijn best gedaan om alle informatie zo zorgvuldig mogelijk te verzamelen. Omdat seizoenen en teeltmethoden, zoals volle grond, koude kas of verwarmde kas, van invloed kunnen zijn, kan het voorkomen dat er kleine verschillen zijn. Zie dit overzicht vooral als een handige leidraad, maar heb je zelf een aanvulling of spot je een foutje? Laat het me gerust weten, dan pas ik het graag aan!