Laat ik maar beginnen met zeggen dat ik het te pas en te onpas gebruik. In grote hoeveelheden. En dat is nou net het probleem in het kampeerseizoen. Dan heb ik namelijk twee “huishoudens” en overal ligt knoflook, waardoor ik soms uitlopers of uitgedroogde tenen heb. Meer dan vervelend. Daarnaast wil mijn vader nog wel eens zeggen “knoflook gegeten zeker?!”, hij is niet bijster gecharmeerd van die lucht geloof ik. En ik zeg altijd ‘ja’, want het komt hier dagelijks in gerechten terecht.

Lookfamilie

Knoflook is familie van o.a. prei, ui en bieslook en is een bolgewas. In de winter slaat hij al zijn energie op in een bol, om in de lente snel te kunnen groeien en bloeien. De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon.

Zelf knoflook kweken

Er wordt gezegd dat je een nieuwe bol knoflook kunt krijgen uit het planten van een teentje. Mij is het nog nooit gelukt eerlijk gezegd. Toch maar gewoon zaden bij een tuincentrum halen dus. Heb jij wel een goede ervaring hiermee? Laat me dan weten hoe het je is gelukt. Dan ga ik het opnieuw proberen!

Kopen en koken

Als je verse knoflook koopt, zorg dan dat je een mooie stevige witte bol uitkiest, zonder gele plekken. En zeker niet een beginnend groen uitlooppuntje. Voor gebruik kun je de knoflook persen, hakken of in plakjes snijden. Maar een teentje kneuzen en in zijn geheel meestoven met een gerecht is natuurlijk ook heerlijk. Of poffen… het water loopt me al uit de mond! En wil je een gesnipperd teentje (of meer) fruiten? Verhit dan olie in een wok op hoog vuur en werk snel. Verbrande knoflook wordt erg bitter.

Knoflookadem: verdoezelen of voorkomen?

Kennelijk eet ik zoveel knoflook dat ik bij anderen eigenlijk nooit denk “pff… wat een knoflookadem”. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? En beter nog: wat kun je er tegen doen? Dat ga ik je hier even haarfijn uitleggen.

Knoflook wordt in de maag afgebroken door maagsappen. Tijdens dit proces komen er zwavelverbindingen vrij. Een deel van deze verbindingen verteer je en een ander deel neem je op via de bloedbaan. Hierdoor komt de geur vrij uit al je poriën en uit je mond. Tanden poetsen heeft niet zo heel veel zin. Maar wat helpt dan wel?

Voorkomen: melk kan de zwavelgassen neutraliseren voordat ze in de bloedbaan komen. Wil je de slechte adem voorkomen, drink dan melk voordat je knoflook gaat eten.

Verdoezelen: kauwen op munt, peterselie of spinazie helpt de slechte adem te verdoezelen, evenals het eten van een appel of het drinken van wat citroensap.

Gezondheid

Tenzij je allergische reacties vertoond is knoflook gezond. Punt. Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegeschreven, het zou bijvoorbeeld je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties tegengaan.

Op gebied van hart- en vaatziekten is er veel onderzoek gedaan. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling.

Bewaren

Vooral niet in de koelkast! Knoflook bewaar je bij een kamertemperatuur, maar liever nog rond 16℃. En droog, vooral drooghouden; komt er vocht bij dan gaat het gauw schimmelen. Je kunt gesneden of geperste knoflook natuurlijk wel in een afgesloten bakje bewaren, maar de ‘kracht’ gaat er wel van af, dus eet het zo snel mogelijk. Een hele bol blijft zo’n acht weken goed (bij mij is het dus te vochtig en warm, want als het acht weken goed zou blijven, zou ik dit artikel niet zijn begonnen). Aangebroken bollen (losse tenen) blijven drie tot tien dagen goed.

Ik bewaar knoflook in olie, dan heb ik daarna gelijk een lekker geurige en fantastische olieHet is wel even een werkje, maar dan heb je ook wat 😉

  • Pel alle tenen en doe ze in een plastic bak of een glazen pot. Giet er olie overheen tot de tenen onderstaan. Sluit het dan goed af. Als je een teentje (of meer) nodig hebt haal je het er uit met een schone lepel of vork; of
  • Pers alle tenen en meng een deel knoflook met twee delen olijfolie. Pureer dit en doe het in een diepvriesbak(je). Heel handig ook om het in een ijsblokjeshouder te doen. Handig als je tijdens het koken een beetje nodig hebt, door de olie bevriest het niet en je kunt het makkelijk toevoegen aan je gerecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *