Kiemgroenten zijn lekker knapperig en zitten boordevol gezonde stoffen. Heerlijk op een boterham of door de salade. Maar ook om een feestelijk diner een extra bijzonder tintje te geven kun je kiemgroenten inzetten.

Eigenlijk zijn kiemgroenten niets anders dan zaailingen van groenten. Microgroenten dus, die vol mineralen, vitaminen en antioxidanten zitten. Ook nog eens supergezond bezig dus. Je oogst ze zodra ze twee blaadjes hebben, of net ietsje meer.

Met mijn tips word jij ook een echte “aanrecht agrariër”. 

Waarom zelf kweken?

De versafdelingen liggen onderhand vol met kiemgroenten. Gemakkelijk dus. Maar helaas krijg je er ook een hele lading plastic bij en vind ik het relatief duur voor het kleine beetje wat je krijgt. Eén zo’n trio-bakje met pittige kiemgroenten eet ik tijdens de lunch wel weg! Daarom ben ik dus zelf gaan kweken: goedkoper, duurzamer en verser dan vers.

Groenten kiezen

Iedereen kent waarschijnlijk wel alfalfa, tuinkers of taugé. Dit kun je heel eenvoudig zelf kweken. Maar wist je dat je ook broccoli, sojaboon, rode kool, zonnebloem, Chinese bieslook, groene erwt, luzerne of radijs kunt omtoveren tot heerlijke knapperige kiemgroenten? Zelfs kikkererwten en bonen zijn geschikt. Je vindt de – biologische – zaden bij speciale kwekerijen of tuincentra, maar ook bijvoorbeeld bij Bol.com of aHealthyLife.

Benodigdheden om kiemgroenten te kweken

Het leuke aan kiemgroenten kweken is dat je eigenlijk niet zo heel veel nodig hebt. Voor tuinkers heb je bijvoorbeeld genoeg aan watten. Alhoewel er ook erg leuke schaaltjes met speciale roosters voor worden verkocht.

Als dat bevalt kun je eens kijken of je misschien een kweekpot aan wilt schaffen. Zo heb ik voor het kweken van bijvoorbeeld alfalfa of broccoli kiemen twee van deze kiempotten van Germline. Ze staan bijna volcontinu op het aanrecht met steeds weer andere zaden erin. 

Kiempotten van Germline

Het komt er dus eigenlijk op neer dat twee potten niet meer genoeg zijn hier in huis. Het komt zelfs regelmatig voor dat ik nog naar de winkel ga voor extra kiemgroenten. Te zot voor woorden natuurlijk. 

Dus mijn volgende aanschaf wordt een heuse kiemtoren! Maar ik twijfel nog een beetje tussen dezeen deze terracotta toren.

Zo ga je te werk

Beginnen op watten
Tuinkers kun je het hele jaar door kweken. Zowel binnen als buiten. Binnen kun je aan de slag met watten, hierin kunnen de worteltjes goed nestelen. Besproei de watten met water en strooi er een mooi dun laagje zaadjes op. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Controleer regelmatig of de watten nog nat zijn. De zaadjes zullen na een aantal dagen vanzelf ontkiemen. Buiten strooi je de zaadjes op natte grond en dek je het af met een dun laagje grond. Ook hier is het zaak dat je de grond vochtig maar niet té nat houdt. Wanneer het té nat is rotten de zaadjes weg.

Tip: gebruik een plantenspuit om het te bevochtigen.

Door naar kiempotten
Meestal begin ik ‘s avonds. Doe een theelepel of eetlepel – al naar gelang de grootte – zaden in een kiempot en zet ze ruim onder water. Op deze manier week je de zaden. De volgende ochtend spoel ik de zaden goed om en daarna zet ik ze schuin neer op het aanrecht. De deksel heeft een soort pootje waardoor de potten altijd precies in de juiste hoek op het aanrecht staan. Aan de andere kant van het deksel zit een soort opvangbakje waarin het overtollige water wordt opgevangen. Spoel de zaden twee keer per dag goed om. Schud flink met de pot zodat ze niet allemaal op een kluitje komen, maar een beetje in een rechte lijn. Zoals op de foto rechts, hieronder.

kiemgroenten
De zaden weken

Kiemgroenten bewaren

Je kunt ze natuurlijk in de pot laten zitten, maar wanneer je ze zoveel eet als wij, heb je de potten meteen weer nodig voor een nieuwe lading. Daarom haal ik de kiemgroenten uit de potten, pluk ze voorzichtig uit elkaar en leg ze op een keukenpapiertje. Ik dep voorzichtig het laatste vocht op en hevel ze over naar een koelkast bak. Onderin het bakje heb ik weer een keukenpapiertje gelegd, zodat eventueel vocht daarin opgenomen kan worden.

Leg een deksel op de doos, maar sluit het niet af. Er moet nog wel wat lucht bij kunnen komen, maar je wilt niet dat het smaken en luchtjes van andere dingen uit de koelkast aanneemt tenslotte. Als het goed is moet je het wel een week goed kunnen houden op deze manier. Maar bij mij is het voor die tijd al op.

kiemgroenten
Koelkast bakje uit de serie 365+ van Ikea

Kiemgroenten gebruiken

Misschien ben je heel enthousiast begonnen en vraag je je nu af waar je deze kiemgroenten allemaal bij kunt gebruiken. Ik vind het eigenlijk overal wel lekker bij en eet het dan ook veel. Bijvoorbeeld op een boterham met avocado en geroosterde paprikaspread, maar ook in salades of als knapperige en frisse tegenhanger bij moussaka. Misschien vind je het een vreemd idee, maar voeg eens een handje toe aan je smoothie. Ik draai zelfs een courgette door de smoothie. De enige manier waarop ik courgette bij mijn man naar binnen krijg. 

geroosterde paprikaspread
Boterham met avocado en paprikaspread

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *