Gember schillen kan op verschillende manieren. Voorheen sneed ik het altijd weg, en dat probeerde ik zo dun mogelijk te doen. Helaas gooi je daarmee ook een hoop goede gember weg en dat is zonde! Een dunschiller heb ik ook geprobeerd, maar dat is eigenlijk alleen handig als je een groot stuk gember hebt. Voor de kleinere hobbelige stukken gebruik je gewoon een theelepeltje; daarmee schrap je het schilletje er heel gemakkelijk van af. Kijk maar naar het filmpje hoe makkelijk het gaat!
Is gember gezond?
Er worden allerlei genezende krachten toegeschreven aan gember. Zo zou het de stoelgang verbeteren, helpen met het ontgiften van je lichaam en helpen tegen migraine-aanvallen. Gember bevordert ook de speekselaanmaak waardoor voedsel beter wordt verteerd. Het kan dus ook raadzaam zijn gember te gebruiken wanneer je wat wil afvallen.
Vitaminen en mineralen
Gember zit vol met de vitaminen B1, B2, B6 en C. Daarnaast bevat het de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Reden genoeg dus om dit knobbelige stronkje gezond te noemen.
Toepassing in de keuken
Je kunt het raspen of in plakjes snijden en wordt in de Indonesische keuken veel gebruikt. Het is ook in poedervorm te koop onder de naam djahé. Gedroogd is overigens sterker van smaak dan vers. Maar doe ook eens een paar schijfjes in je thee of in de zomer in koud water met wat citroen en munt. Heerlijk verfrissend en supergezond ook nog.
Wellicht ken je volgende toepassingen ook (bron Wikipedia):
- Stemgember: gember op siroop van zoet water
- Gemberbier: een lichte biersoort die met gember wordt gebrouwen
- Ginger ale: een in de handel verkrijgbare frisdrank
- Gemberjam
- Gekonfijte gember: gesuikerd zacht gembersnoep.
- Ingelegde gember: gemberstukken in azijn.
- Gembersiroop