Speculoos chiapudding

Speculoos chiapudding

Porties: 2 Totale tijd: 4 uren 10 minuten
Calorieën: 139 kcal Proteïne: 2.3g Vetten: 6.5g Vezels: 3.4g Suiker: 8g

Wanneer je een diner geeft met voor-, hoofd- en nagerecht, dan is deze chiapudding met speculoos wel voor vier personen. Je kunt het ook al prima van te voren klaarmaken omdat chiapudding minimaal vier uur moet opstijven in de koelkast. Vlak voor serveren lepel je alles laagje voor laagje in een mooi glaasje en klaar ben je.

Allergenen

Voor een sojavrije variant kun je bijvoorbeeld kokosyoghurt gebruiken. En om het glutenvrij te maken kies je natuurlijk voor een glutenvrij koekje. Schar heeft zowel speculoos als speculaas en is verkrijgbaar bij o.a. Holland & Barrett en Albert Heijn.

Speculoos vs Speculaas

Het Nederlandse koekje speculaas bevat – duh – speculaaskruiden. Het loos in speculoos zou er op duiden dat er geen speculaaskruiden in zijn gebruikt. Speculoos is een Belgisch koekje en de speculaaskruiden waren in België vreselijk duur, vandaar dat zij het speculaas zonder de kruiden maakten en het speculoos noemden. Of het waar is weet ik niet, ik vond het wel een leuk verhaaltje om te delen.

Speculoos chiapudding

Of je de speculoos chiapudding nou eet als ontbijt, als toetje of als feestelijk nagerecht: het is in één woord verrukkelijk!

Voorbereiding 10 minuten Overig 4 uur Totale tijd 4 uren 10 minuten Porties: 2 Calorieën: 139 kcal Beste seizoen: Jaarrond Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Prak de banaan tot een papje en schep het chiazaad erbij, giet de melk erover en meng het goed door elkaar. Zet het nu in een afgesloten bakje in de koelkast, minimaal 4 uur.

  2. Verkruimel één speculoosje en verdeel dat over twee glaasjes. Schep de chiapudding erop en lepel de yoghurt erover.  Verdeel de frambozen over de puddinkjes en spuit er eventueel een toef slagroom op. Steek vervolgens in iedere pudding een speculoosje.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 139kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 6.5g10%
Verzadigd vet 2.2g12%
Natrium 58mg3%
Kalium 147mg5%
Totaal koolhydraten 15.7g6%
Voedingsvezel 3.4g14%
Suikers 8g
Proteïne 2.3g5%

Vitamine C 3 mg
Calcium 137 mg
IJzer 0.9 mg
Vitamine B12 0.28 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de frambozen ook vervangen?

Ja hoor, blauwe bessen, aardbeien of bramen zijn ook heerlijk bij de chiapudding.

Kan ik de amandelmelk vervangen?

Je kunt iedere (plantaardige) melk gebruiken die je lekker vindt.

Ik eet liever zo min mogelijk sojaproducten. Wat nu?

Kokosyoghurt is in dit recept ook erg lekker. Gebruik gewoon de variant die jij het liefst eet.

Tags
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *