Zijn de appels in de aanbieding of heb je een flinke oogst uit eigen tuin? Droog ze dan om er lang van te kunnen genieten. Je kunt appels drogen in de oven, een voedseldroger of gewoon aan de lucht. In dit artikel leg ik je uit hoe de appeltjes droogde in mijn voedseldroger.
Omdat jij misschien geen voedseldroger hebt leg ik ook uit welke stappen je moet nemen om appels te drogen in een oven. Om appeltjes te drogen aan de lucht volstaat het om de appelschijfjes aan een touw te hangen en te spannen voor een raam met veel zon. Ook – of juist – in dit geval is het van belang de schijfjes te besprenkelen met citroensap. Met het oog op stroomverbruik is dit natuurlijk een geweldige manier van drogen, maar ik vind het geen prettig idee om eten zo lang ergens te laten hangen. Onzin natuurlijk, want bloemen en kruiden op die manier drogen is weer geen probleem.
Wat te doen met die gedroogde appeltjes
Appels drogen is tijdrovend, daarom leg ik eerst uit wat je met gedroogde appeltjes allemaal kunt doen. Ik weet bijna zeker dat je daarna ook enthousiast bent en appels gaat drogen. Enkele toepassingen voor gedroogde appeltjes:
- cake met gedroogde appelschijfjes
- fruitthee
- granola
- gezonde snack
Neem een paar schijfjes mee als gezonde snack tijdens een wandeling. Of als lekkere knapperige chips, dan moeten ze alleen wat langer gedroogd zijn anders ontbreekt de knapperigheid.
Hou jij van bakken? Dan vind je een appelcake waarschijnlijk erg lekker. Maar rondom de stukjes of schijven appel is het vaak nat. Door gedroogde appelschijfjes aan de cake toe te voegen is dat ‘probleem’ verleden tijd.
Als jij graag de dag start met yoghurt of kwark, dan voeg je daar vast ook weleens muesli of granola aan toe. Maak je dat zelf, voeg dan stukjes gedroogde appel toe als het is afgekoeld. Of voeg het toe aan in de supermarkt gekochte muesli.
Ben je een echte theeleut en gebruik je soms losse thee? In een handomdraai maak je er een heerlijke appelthee van. Droog ook ander fruit of eetbare bloemen en je maakt je eigen fruitthee!
Appels drogen in een voedseldroger
Benodigdheden: appels en voedseldroger
Temperatuur en stand: raadpleeg de handleiding
Bij gebruik van een Rommelsbacher Voedseldroger
Stand: 3
Tijdsduur: 4-8 uur
- Wassen en snijdenWas de appels en dep ze droog. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakken. Ik raad je aan de appels een voor een te verwerken omdat de eerste anders bruin is wanneer je bij de laatste aankomt.
- Beschermen tegen verkleurenBescherm de appelschijven tegen verkleuring en groei van bacteriën door ze te besprenkelen met citroensap. Je kunt ook citroensap met wat water mengen en de schijven erin dopen. Sla het overtollige vocht er in dat geval af.
- Plaatsen in de voedseldrogerLeg de schijven los van elkaar in de lades/bakken van de voedseldroger. Doordat de Rommelsbacher richels in de bakken heeft liggen de appelschijven niet in het vrijgekomen vocht.
- TijdsduurAfhankelijk van het vochtgehalte van de appels zal het 4-8 uur duren voordat de appeltjes droog zijn. Controleer de appelschijfjes regelmatig.
De appeltjes zijn goed gedroogd als een schijfje ‘terugveert’ wanneer je hem in je hand ‘verfrommelt’. Heb je liever appelchips dan moet je ze nog wat langer drogen.
Appels drogen met een smaakje
Heb jij de gedroogde appeltjes liever niet helemaal puur natuur, voeg dan een smaakje toe. Afhankelijk van het soort appeltjes dat je gebruikt zijn ze eigenlijk al zoet genoeg en hebben ze geen extra’s nodig. Maar mocht je dat toch lekkerder vinden dan heb ik nog wat suggesties.
Bestrooi of bestrijk de appelschijfjes eens met:
- kaneel
- pumpkin pie spice
- maple syrup
- honing
- poedersuiker
Appels drogen in de oven
Benodigdheden: appels en satéprikkers
Temperatuur: 50℃, heteluchtoven
Tijdsduur: 3-5 uur
- Wassen en snijdenWas de appels en dep ze droog. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakken. Ik raad je aan de appels een voor een te verwerken omdat de eerste anders bruin is wanneer je bij de laatste aankomt.
- Beschermen tegen verkleurenBescherm de appelschijven tegen verkleuring en groei van bacteriën door ze te besprenkelen met citroensap. Je kunt ook citroensap met wat water mengen en de schijven erin dopen. Sla het overtollige vocht er in dat geval af.
- Prepareren met satéprikkersRijg de appelschijven aan satéprikkers, door het gat waar het klokhuis zat. Leg ze zó op een ovenrooster dat de appelschijven hangen, op deze manier kan het vocht goed weg.
- Prepareren zonder satéprikkersAls je geen satéprikkers of alternatieven in huis hebt leg je de appelschijven op een dikke laag keukenpapier op het rooster. Je wilt tenslotte niet dat de appeltjes liggen te stoven in hun eigen vocht.
- TijdsduurAfhankelijk van het vochtgehalte van de appels zal het 3-5 uur duren voordat de appeltjes droog zijn.
De smaak te pakken?
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel drogen. Daarom heb ik ooit mijn voedseldroger aangeschaft. Hij was echter wat in het vergeethoekje geraakt. Nu pronkt ‘ie weer gewoon op tafel. Heb je een moestuin of klein kruidentuintje? Heeft jouw (markt)groenteboer vaak goede aanbiedingen? Zijn er in jouw omgeving boerenmarkten? Sla groot in en ga wecken, inmaken en vooral voedsel drogen.
Voordelen van wecken, inmaken en voedsel drogen is dat je altijd eten in huis hebt. Je hoeft dus minder vaak naar de supermarkt. Maar het scheelt je ook nog eens flink geld als je groot kunt inslaan. Bovendien wordt je er nog creatief van ook 🙂
Probeer ook eens uien te drogen. In een handomdraai heb je daarna gehakte uitjes of uienpoeder. De gehakte uitjes vormen een prima basis voor kruidenmixen en gedroogde soepen