De term komkommertijd verwijst naar het zomerseizoen, in deze tijd van het jaar worden de komkommers volop aangevoerd. In de media betekent het dat er dan over het algemeen weinig belangrijk nieuws te melden is.
Beschikbaar in juli, augustus en september
Kenmerken
De komkommer is een plant uit komkommerfamilie. In die familie vind je ook courgette, augurk en watermeloen terug. In onze streken wordt de komkommer voornamelijk onder glas geteeld. Deze komkommers lijken niet erg meer op het familielid augurk, welke wel geschikt zijn voor buitenteelt. In de supermarkt zie je dan ook vooral glasteelt komkommers liggen.
De meeste komkommers die je in de supermarkt ziet hebben een gladde schil, maar de schil kan ook wat wrattig zijn. Ze zijn licht- tot donkergroen. Komkommers hebben veel vruchtvlees, dat geelwit en knapperig is en een flinke lading witte pitten bevat.
Vezels, vitaminen, mineralen
Voor een flinke lading vitamines hoef je niet aan de komkommer te gaan. Het bestaat 94% uit water en bevat niet zo veel vitamines en mineralen. De caloriewaarde ligt laag: 10 kcal voor 100 g vruchtvlees. Het is dus wel een perfecte dorstlesser!
Komkommer kopen
Komkommers moeten een gave, glanzende schil hebben. In de supermarkt hebben ze echter bijna allemaal een beetje doffe kleur. Daarnaast moet de komkommer stevig aanvoelen.
Komkommer kweken
De komkommerplant is een forse plant met weelderige bladeren en gele bloemetjes. De vruchten – komkommers – zijn sappig en fris van smaak. De plant groeit het beste in de zon met een constante toevoer van water en heeft het liefst een bodemtemperatuur van gemiddeld 21°C. De komkommerplant is daarom niet de meest eenvoudige plant om te kweken.
Kijk op kweken.net hoe je komkommer zelf kunt kweken.
Hoe te bewaren?
Onder invloed van direct zonlicht en warmte drogen komkommers snel uit, worden ze slap en gaan ze geel verkleuren. Maar bij (te) lage temperaturen bederven ze. Het zijn gevoelige jongens! Leg ze dus nooit in de koelkast, maar ook niet in de zon.
Een nog niet aangesneden komkommer kun je tot een week bewaren op bijvoorbeeld de fruitschaal. Leg ze niet te dicht bij appelen en tropische vruchten. Deze geven ethyleen af en dat versnelt het rijpingsproces. Heb je een niet-biologische komkommer dan is deze waarschijnlijk in plastic verpakt. Laat dit erom zitten om uitdroging tegen te gaan. Leg een komkommer niet in de koelkast, dat is te koud, en verliest snel zin smaak.
Heb je de komkommer al aangesneden, dan bewaar je hem wél in de koelkast. Plastic folie voorkomt uitdroging. Eet hem nu wel snel op, want hij is nog maar beperkt houdbaar.
Een andere manier van bewaren is inleggen in zuur – zoals augurken – of pekelen. Maar als je ze daarvoor koopt kun je beter augurken nemen.
In de keuken
Was de komkommers voor gebruik en snijd een stukje van de uiteinden af. Nu kun je de komkommer – zowel geschild als ongeschild – gebruiken en op verschillende manieren bereiden.
Je kunt komkommers raspen, in blokjes of schijfjes snijden en als broodbeleg gebruiken. Komkommer kun je ook net zoals courgette stoven. Zowel komkommersoep als komkommersap zijn mogelijkheden om grote hoeveelheden te verwerken. Je kunt komkommers ook verwerken tot een overheerlijke Griekse tzatziki. Probeer ook eens een van de volgende manieren om komkommer te gebruiken:
- In een simpele salade met tomaat, ui, olijven en paprika.
- Roergebakken met een beetje kerrie.
- Geraspt in een dipsaus, met knoflook, kwark, peper en zout.
- In plakjes op volkorenbrood met hummus.
- In een koude zomerse komkommersoep.
- Of heel simpel lekker stoven of roerbakken met verse kruiden, heerlijk als bijgerecht.
Wat weegt een komkommer?
Een komkommer weegt gemiddeld zo’n 400 gram, met schil. Maak eens een lekkere komkommersalade, daarmee kom je al gauw aan de dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum.