De courgette komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en behoort tot de familie van meloenen, pompoenen en komkommers. In Nederland is de courgette een populaire groente dat we regelmatig eten. Het is een veelzijdige supergroente die je aan veel gerechten kunt toevoegen
In Engelstalige recepten kom je de courgette tegen onder de naam squash of zucchini.
Beschikbaar van juli tot en met november
Kenmerken van courgette
De courgette is een veelzijdige groente die in veel gerechten te verwerken is. De groente heeft een zachte, neutrale smaak.
Afhankelijk van het ras is de vrucht is langwerpig, eirond of rond. De schil is overwegend groen, soms met gele strepen of gespikkeld. Courgettes worden jong geoogst en verwerkt in ratatouille, soepen en ovengerechten. Het vruchtvlees is stevig, mals en wit, met een zweempje groen. Er zijn tal van verschillende rassen.
In de Nederlandse supermarkt vind je op de groentenafdeling voornamelijk de langwerpige, groene courgettes. Deze vruchtgroente is gemiddeld tussen de 10 en 25 centimeter lang en weegt tussen de 250 en 500 gram.
Vezels, vitaminen, mineralen
Courgettes bestaan voor zowat 95 procent uit water en zijn dan ook caloriearm: 15 kcal per 100 gram. Ze zijn gemakkelijk te verteren en dus zeer geschikt voor mensen die een dieet volgen om af te vallen.
Ze bevatten veel mineralen en vitaminen, waaronder kalium, calcium, fosfor, natrium en ijzer, maar ook koper, zink en vetzuren, plus vitamine A, B1, B2, B6 en C.
Courgette kopen
Als je een courgette koopt, let er dan op dat de groente een gave schil heeft en stevig aanvoelt. Het kroontje moet er ook nog op zitten. Maar dit laatste is eigenlijk altijd wel het geval.
De beste courgettes zijn niet te dik. Als ze na het ideale rijpingsmoment worden geoogst, gaat de smaak achteruit en er vormen zich dan vele dikke pitten.
Courgette kweken
Courgettes kun je in de volle grond planten of in een grote pot op het terras. Zorg in beide gevallen voor ongeveer een vierkante meter ruimte per plant, deze heeft hij echt nodig.
Kijk op kweken.net hoe je courgette zelf kweekt.
Hoe te bewaren
Bewaar de courgettes niet in de koelkast, de van oorsprong tropische plant kan niet tegen erg koude temperaturen. Je bewaart hem het beste op een koele plaats met een temperatuur van rond de 10°C. Op deze manier kun je de courgette een week bewaren. Ongekoeld kun je ze, afhankelijk van de temperatuur, 1 tot 3 dagen bewaren.
Bewaar de groente echter nooit in de buurt van tomaten, appels, bananen of peren, en al helemaal niet op de tocht! De genoemde vruchten stoten ethyleen uit, een stofje waarvan de courgette sneller rijpt en dus ook sneller bederft.
Courgettes kun je tot wel twaalf maanden in de diepvriezer bewaren. Je kiest dan het beste exemplaren die niet al te groot zijn, waarvan de zaden nauwelijks zichtbaar zijn. Om ze in de vriezer te bewaren moet je ze eerst grondig wassen, dan in plakjes snijden en twee minuten blancheren. Je moet ze los van elkaar invriezen en kunt ze, eenmaal bevroren, in een diepvriesbakje of -zakje bewaren.
Courgettes in de keuken
Courgette is een erg veelzijdige groenten en kan in vele gerechten worden verwerkt. Denk daarbij aan stoven, bakken en vullen. Gefrituurde courgettebloemen zijn trouwens een ware delicatesse.
Hieronder wat ideeën om courgette te gebruiken:
- Beleg je pizza met o.a. plakjes courgette en groene asperges.
- Vullen met plantaardige gehakt of gekruide rijst.
- Courgettesoep is een heerlijk lichte lunch.
- Lange plakken bestrijken met olijfolie en grillen in de grillpan of op de barbecue.
- Als onderdeel van een lasagne.
- Ingelegd in azijn met kruiden.
- Roergebakken met wat knoflook, aubergine en olijfolie. Snel klaar en superlekker.
- Verwerk eens een courgette in je groene smoothie. Ongemerkt kun je op deze manier je dag al starten met groenten.
Wat weegt een courgette
Een courgette weegt ongeveer tussen de 250 en 500 gram, afhankelijk van de grootte. Voor 200 gram courgette op je bord reken je 250 gram per persoon.