Is een betaalbare veganistische of plantaardige leefstijl mogelijk? Als je Engelstalige websites en reacties mag geloven is het onbetaalbaar. Maar ik laat je zien dat het zeker mogelijk is! Want wie wil er nu niet betaalbaar, lekker en gezond eten? Met deze tien budget tips moet het jou ook zeker gaan lukken.
Heb je eenmaal besloten om je leefstijl om te gooien, dan kan het lastig zijn om dat patroon vast te houden. Het kan een lieve duit kosten om al die plantaardige producten aan te schaffen tenslotte.
Meer om eerlijk te zijn kun je zelfs redelijk goedkoop plantaardig eten. Als je zorgt voor de juiste ingrediënten in je voorraadkast, slim inkoopt en goed gebruik maakt van je vriezer kan het zelfs goedkoper zijn dan bewerkte voeding.
Plantaardige of vegan leefstijl
Voor mij is er een verschil tussen een plantaardige en een veganistische leefstijl. In beide gevallen kies je bewust voor een leefstijl waarbij dierlijke producten uit den boze zijn.
Bij een plantaardige leefstijl gebruik je zo min mogelijk bewerkte producten. Je maakt eigenlijk alles – zoveel als mogelijk – zelf, met producten die niet of nauwelijks bewerkt zijn.
Terwijl je bij een veganistische leefstijl ook pizza, koek en dat soort dingen kunt eten. Je kiest gewoon voor een veganistische versie.
Mijn voorkeur gaat uit naar volledig plantaardig, maar soms heb ik geen tijd of zin en dan kies ik fijn voor een makkelijk bewerkt vegan alternatief.
1. Koop geen dure plantaardige dranken
Ondanks dat plantaardige dranken voornamelijk uit water bestaan, betaal je er flink geld voor. Daarmee heb je alvast een snelle winst behaald. En nee, je hoeft hier geen uren voor in de keuken te staan. Het kost zelfs erg weinig moeite om zelf plantaardige dranken te maken.
Maak bijvoorbeeld zelf havermelk. Hiervoor heb je slechts 1 cup havervlokken en 3 cups ijskoud water nodig. Met een goede krachtige blender heb je in 3 minuten een heerlijke havermelk. Of maak mijn heerlijke cashew melk.
Maar hoe ik ook probeer, ik heb nog geen goed alternatief gevonden voor in mijn koffie. Die koop ik dus in de supermarkt: Alpro Barista oats.
2. Gooi kliekjes niet weg
Het is een open deur: bewaar je kliekjes! Het kan de volgende dag vast prima dienst doen als snelle lunch. Op deze manier is mijn groentenspread tot stand gekomen. Zelfs een klein beetje avondeten kun je invriezen. Zes kleine beetjes vormen misschien ook weer twee maaltijden. Op die manier krijg je ook nog eens meer variëteit op je bord. Of doe één keer per week een kliekjesdag.
Op deze dag kun je dan ook bijvoorbeeld de laatste overgebleven producten in je koelkast verwerken.
3. Ga voedselverspilling tegen
Nog een manier om voedselverspilling tegen te gaan is om gebruik te maken van de Too Good to Go app. Voor slechts drie euro heb je een doos met groenten en fruit bij de Lidl. Er doen flink veel bedrijven mee aan dit initiatief, dus er zit vast wel iets bij waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Daarnaast hebben veel supermarkten tegenwoordig ook een bak of koeling voor producten die snel op moeten. Daarmee kun je flink korting krijgen op bepaalde producten.
4. Aanbiedingen en seizoensgroenten / -fruit
Koken in het seizoen levert meestal goedkopere producten op. Er is op dat moment een overvloed aan bepaalde groenten of fruit, en daar pluk jij dan echt de vruchten van. Maar loop ook de aanbiedingen na.
Maak bijvoorbeeld rodekool met appeltjes als de kolen in de aanbieding zijn.
5. Maak slim gebruik van je vriezer
Eenmaal de stap genomen om gezonder te eten? Dan ga je vast vol goede moed naar de supermarkt en koop je een flinke lading groenten en fruit. Om aan het eind van de week te merken dat je gezonde voeding overrijp, slap of glazig is geworden. En misschien zelfs een beetje muf ruikt. Je vriezer biedt uitkomst! Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel invriezen namelijk.
- Bananen kun je – zonder schil – in plakjes of in stukken in de vriezer stoppen. Perfect om te gebruiken in smoothies, om ijs of bananencake van te maken.
- Spinazie gekocht voor in de smoothie? Waarschijnlijk krijg je het niet snel genoeg op of je koopt kleinere – maar duurdere – zakken. Stop de zak direct na thuiskomst in de vriezer en pak wat en wanneer je nodig hebt. Ik doe niet anders meer.
- Avocado’s zijn tegenwoordig of kneiterhard of al overrijp als je ze koopt. Tegenwoordig snijd ik ze in stukken als ze precies goed zijn en doe ze met wat citroensap erover – tegen verkleuring – in de vriezer.
- Brood is tegenwoordig altijd vers: het gaat direct de vriezer in en ik haal de boterhammen eruit die ik op dat moment ga eten.
- Tortilla’s zijn hier niet aan te slepen, maar toch komt het wel voor dat ik er een paar over heb en ze de eerstkomende dagen niet zal gebruiken. Die gaan ook de vriezer in. Perfect.
6. Diepvries fruit en groenten
Over het algemeen ben je ook goedkoper uit als je diepvries groenten en fruit aanschaft. En het is net zo voedzaam als vers.
Sterker nog: verse groenten en fruit leggen een flinke weg af voordat ze bij jou thuis in de koelkast belanden. Daarentegen worden diepvries producten op hun hoogtepunt geoogst en direct ingevroren, zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven.
Diepvriesgroenten als bloemkool of broccoli vind ik zelfs lekkerder dan vers, bovendien is het snel klaar. Diepvries bloemkoolroosjes zijn ook perfect om te verwerken in een lekkere curry. Maar ook doperwten heb ik altijd wel in voorraad. Perfect om toe te voegen aan curries of soep, maar ook om een heerlijke doperwten-muntpuree van te maken.
In de bovenste lade van mijn vriezer ligt altijd diepvriesfruit: frambozen, blauwe bessen en mango. Perfect om in smoothies te verwerken, maar ook om toe te voegen aan overnight oats of chiapudding.
7. Maaltijdplanning en -voorbereiding
Door je maaltijden voor de komende week te plannen kun je ook flink besparen. Het is belangrijk dat je de recepten een klein beetje slim bij elkaar zoekt. Heb je voor een recept maar 150 gram van iets nodig, terwijl de verpakking 400 gram bevat? Zoek dan een ander recept waar je hetzelfde product ook in kunt verwerken.
En natuurlijk mealpreppen. Dat bespaart niet alleen tijd, het zorgt er ook voor dat je niet naar een gemakkelijke kant en klaar maaltijd of junkfood grijpt als je even geen zin hebt. Daardoor heb je geen dubbele kosten, hou je geen eten over en hoef je niets weg te gooien.
8. Gedroogde peulvruchten
Een blik bonen is natuurlijk niet zo duur, maar gedroogde bonen zijn nog veel goedkoper! En om eerlijk te zijn vind ik ze nog lekkerder ook. Als je een IntstantPot hebt is het helemaal voor de hand liggend om gedroogde peulvruchten in huis te hebben. Zo maak ik regelmatig een bonenstoof met een Mexicaans tintje. Vijf minuten werk, een uur wat voor mezelf doen en dan aan tafel!
9. Maak het zelf!
Natuurlijk heb ik ook weleens hummus uit de supermarkt in huis. Of eigenlijk juist als ik niet thuis ben. Onderweg met de caravan ben ik natuurlijk een stuk makkelijker. Maar als ik thuis ben maak ik zelf hummus, zowel pikant als zoet. Mijn man staat er iedere keer weer van te kijken hoe supersnel dat op tafel staat.
En net als bij de plantaardige dranken raad ik je ook aan om zelf te experimenteren met notenpasta’s. Voor een klein potje notenpasta betaal je al gauw zes euro, terwijl je voor hetzelfde geld wel drie potten kunt maken. Bijvoorbeeld deze lekkere hazelnootpasta.
10. Voeden, niet vullen
Wanneer je overstapt op volkoren producten en veel meer groenten en fruit zul je merken dat je veel meer verzadigd bent. En daardoor zul je tussendoor ook minder trek hebben in eten. Al die tussendoortjes kosten ook geld. Hoe vaak heb je niet een snickers, mars of koekje tussendoor gepakt omdat je alweer trek had? Maar met dat soort tussendoortjes heb je in no time weer trek in eten.
Zo werkt het bij mij tenminste wel. Sinds ik ‘beter’ eet heb ik tussendoor eigenlijk geen behoefte meer aan eten. En met beter eten bedoel ik onder andere volkoren producten. Volkoren pasta is voedzamer en je blijft veel langer voldaan.
Al eet ik ‘s morgens zes boterhammen met jam (bij wijze van spreken hoor), binnen een paar uur heb ik trek en in het ergste geval begin ik te trillen. Suikers. Daarom eet ik als ontbijt het liefst havervlokken. De ene keer als pap, dan weer als overnight oats en dan weer als pannenkoeken. Daarmee haal ik met gemak lunchtijd. Geen schommelingen meer in mijn bloedsuikerspiegel.
Met voeden, niet vullen bedoel ik dus dat je beter kunt investeren in voedzame en gezonden producten dan in (bewerkte) lekkernijen die je even heel kort een goed of gevuld gevoel geven en je vervolgens laten snakken naar meer suikers.